فصلنامه علمی ـ پژوهشی حکومت اسلامی
در پی تأسيس مركز تحقيقات علمى در دبيرخانه مجلس خبرگان رهبرى در سال 1372 و بهدنبال آن تأسيس «پژوهشگاه انديشه سياسي اسلام» دعوت از صاحب نظران حوزه و دانشگاه براى تحقيق و پژوهش در زمينه انديشه و فقه سياسى اسلام و انجام پژوهش هايى در اين زمينه، لزوم انتشار يك مجله علمى ـ پژوهشى در دستور كار قرار گرفت. از اینرو، در ديدار با رهبر معظم انقلاب اسلامى در سال 1375 و تأكيد معظم له بر پيگيرى، تحقيق و پژوهش در اين عرصه، اولین شماره این فصلنامه در پاییز سال 1375 منتشر گردید. در دوران جديد و با مدير مسؤولي حضرت آية الله يزدي و سردبيري حضرت آية الله صادق لاريجاني، مجله حکومت اسلامی به رتبه علمي ـ پژوهشي دست يافت.
فصلنامه علمی ـ پژوهشی حكومت اسلامى با اهداف زير منتشر ميشود:
1. تبيين انديشه سياسى اسلام
2. معرفى فقه سياسى
3. تبيين انديشه حاكميت سياسى مبتنى بر «ولايت فقيه»
4. فراهم سازى بستر گفتگوهاى علمى در عرصه سياست دينى
5. پرداختن به تاريخ سياسى مسلمين
«حكومت اسلامى» كه ارائهدهنده انديشه و فقه سياسى اسلام و تداعىكننده نهضت علمى و عملى امام خمينى (ره) در جهان معاصر است، میكوشد تا بسترى عالمانه و منطقى براى طرح اين گونه مباحث و تفكر و تأمل درباره آن را فراهم سازد.
اكنون در سال شانزدهم انتشار اين نشريه، شصتودو شماره از اين فصلنامه منتشر شده است.
فصلنامه حكومت اسلامى، به منظور دسترسى آسان اساتيد، پژوهشگران و علاقمندان به مباحث متنوعى كه در اين زمينه منتشر شده، نمايه موضوعى و نمايه نويسندگان و پديدآورندگان مطالب مجله را از شماره اول تا شماره پنجاهوپنجم آماده نموده و تقديم ارباب معرفت میكند. اميد آنكه قدمى در راه خدمت به آرمان نظام مقدس جمهورى اسلامى و انديشههاي ناب اسلامي معمار كبير آن؛ حضرت امام خمينى (قدس سره) باشد.
ويژه نامه ها
اين فصلنامه، افزون بر موضوعات متنوع كه در شماره هاى عادى خود منتشر كرده، ويژه نامه هايى منتشر نموده است. عناوين اين ويژه نامه ها عبارتند از:
1. مجلس خبرگان رهبرى؛ جايگاه، مبانى و عملكرد، شماره 8؛
2. اندیشههای سیاسی امام خمینی(ره)، شماره 12؛
3. حكومت علوى به مناسبت سال اميرالمؤمنين على(ع)، شماره هاى 17و18؛
4. انديشه سياسى عاشورا، در سه دفتر، زمينه ها، عوامل و اهداف نهضت، رهبرى و مديريت عاشورا و نقش مردم، پيامها و پيامدهاى عاشورا، شماره هاى 25، 26 و 27؛
5. انديشه سياسى شهيد مطهرى، شماره 31؛
6. نماز جمعه در جمهورى اسلامى، شماره 32؛
7. نظارت و پرسشگرى، شماره 33؛
8. مسؤوليت و پاسخگويى، شماره 34؛
9. عدالت در جمهورى اسلامى، شماره هاى 35و36؛
10. سند چشم انداز بيست ساله جمهورى اسلامى، شماره 38؛
11. جمهورى اسلامى، شماره 39؛
12. مجلس خبرگان رهبرى، شماره هاى 40و41؛
13. دولت نبوى، شماره هاى 42و43.
موفقيت هاى علمى فصلنامه
1. ويژه نامه حكومت علوى (شماره هاى 17و18) حائز رتبه اول در سومين دوره كتاب سال ولايت.
2. ويژه نامه انديشه سياسى عاشورا(شماره هاى 25، 26 و 27) حائز رتبه اول در پنجمين دوره كتاب سال ولايت.
3. این فصلنامه از سوى نخستين جشنواره مطبوعات اسلامى در سال1382، به عنوان نشريه برتر در رشته علوم سياسى برگزيده شد.
4 تا 7. مقاله «مقاومت و مشروعيت» در شماره 25 در نخستين جشنواره مطبوعات اسلامى در سال 1382 حائز رتبه اول؛ مقاله «ولايت در انديشة فقهى ـ سياسى نائينى» در شماره24؛ مقالة «ساختار حكومت پيامبر» در شماره11 و مقالة «پيوند دين و سياست در گفتمان عاشورا» در شماره27، حائز رتبه دوم و مقاله «مبانى فقهى عمليات شهادت طلبانه» در دومين كنگره فرهنگ و ادبيات شهادت در سال 1382 به عنوان اثر ممتاز شناخته شد.
اميد آنكه اين سابقة درخشان در آينده، رشد چشم گيرتري داشته و با آثار ارزشمند علمي و پژوهشي انديشمندان اسلامي به بالندگي شايسته خود دست يابد.
این مجله با تلاش دستاندركاران و همکاران خود در پژوهشگاه انديشه سياسي اسلام با رعايت استانداردهاي مجلات علمي ـ پژوهشي توانست نيمه دوم سال 1389 حائز رتبه علمي ـ پژوهشي گردد.
ـ از جمله کارهای مهم این فصلنامه، رايزني با برخي مسؤولين فرهنگي و آموزشي خارج از کشور و شناسايي اوليه عناوين مقالاتي که جنبه جهان اسلامي دارند، جهت ترجمه و ارسال به کشورهاي هدف میباشد.
ـ افزایش شمارگان مجله از 2700 نسخه به 3500 نسخه پس از شناسایی جامعه هدف از دیگر برنامههای این نشریه بوده است.
ـ ثبت فصلنامه در پایگاه استنادی علوم جهان اسلامی (ISC) و به روز شدن مجله در سایتهای نورمگز و مگایران، نیز حائز اهمیت میباشد.
ـ ارائه فایل مجله در قالب یکDVD به صورتPDF که حاوی 62 شماره از مجله میباشد در راستای دسترسی آسانتر علاقمندان به مباحث اندیشه و فقه سیاسی اسلام، صورت پذیرفته است.
ـ این فصلنامه با شرکت در نمایشگاههای بین المللی مطبوعات و خبرگزاریها و پاسخگویی به سؤالات مراجعهکنندگان در خصوص مسائل اندیشه سیاسی اسلام و حکومت اسلامی، توانسته گامی مؤثر در این راه بردارد.
ـ همچنین انجام مذاکرات با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و ارسال فصلنامه برای کلیه رایزنان فرهنگی خارج از کشور از کارهای دیگری بوده که از سال 90 آغاز گردیده است.
|